lördag, juli 12, 2008

Bakning mest hela dagen Bröd 3:3

Tidigare i veckan så gick jag på andra försöket att göra en surdeg på rågmjöl. Det gick ju inte så bra förra gången. Men med lite justerat recept så satte jag igång en ny sats för fem dagar sen. Men nio surdegsportioner förbreredda för infrysning och framtida bak, så hade jag en dryg halv deciliter kvar. Även om tiden egentligen inte fanns idag, så kändes det som ett tillfälle som inte fick missas. Här ska göras surbröd.

Fram tog ett stencilkopieradt uppslag från Riddarholmen bröd (fantastisk bakbok som just nu är slut på förlag) ISBN: 9189406451.

Riddarholmens HONEY (surbröd)
Det är honungen som gör att brödet blir så mörkt och skorpan så härligt seg.





Ingredienser:
3 dl vatten
1.5 msk fast honung (jag använde dock flytande)
0.3 dl surdeg av råg
3 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
1/3 pkt jäst
2 tsk salt (gärna havssalt)

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser

2. Kör degen på 3 minuter på låg växel/knåda den i 5 minuter

3. Fortsätt i 9 minuter på mellanväxel/knåda den i 15 minuter

4. Låt degen vila i 90 minuter

5. Dela degen i två delar och runddriv den.

6. Låt degen vila i 10 minuter

7. Vik och rulla ut spolformade limpor på ett mjölat bakbord

8. Skär ett tunt snitt på långden

9. Låt bröden jäsa i 60-90 minuter. De ska bli dubbelt så stora.

10. Sätt ugnen på 250 grader

11. Sätt in bröden och spruta in vatten

12. Sänk värmen till 220 gradet och låt bröden stå inne i 25-35 minuter.

Surdegen:
Jag tog receptet som står bak på paketet till det grova rågmjölet jag köpt. Gör det du med, för det här brödet bev sjukt gott, även om jag inte tycker jag satte pricken över i:t. Det här ska göras igen, och finslipas.

1 kommentar:

Linda V sa...

Herrejessus vad du bakar! Vi fick med oss en assistent hem från semestern, hoppas komma igång med bakning snart!