lördag, juli 12, 2008

Bakning mest hela dagen Bröd 2:3

Med bakmössan på så fanns det liksom ingen ursäkt att inte gå på ytterligare ett bröd!

Norskt havregrynsbröd skulle det bli; kanske mest för att vi har havregryn hemma som bara har stått i skafferiet, ja snart alldeles för länge, och att jag inte använt bakformarna jag fick i julas ännu. Receptet hittade jag i ICA Bokförlags utgåva Baka matbröd. ISBN: 91-534-2528-6.

Norskt havregrynsbröd
2 Formbröd

Hållbart och saftigt bröd. Havregrynen innehåller relativt mycket fett. De ger dessutom brödet en lätt nötliknande smak.





Ingredienser:
6 dl mjölk
1/2 dl olja
2 msk ljus sirap
25g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
ca 1 liter vetemjöl special

Pensling:
Vatten

Gör så här:
Värm mjölken och oljan till fingevärme, 37°C. Häll i sirapen.

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av degspadet. Rör tills jästen är ordentligt löst. Tillsätt resten av degspadet, saltet och havregrynen. Arbeta i vetemjölet. Spar lite till utbakningen

Låt degen jäsa ca 1 timme. Ta upp den på arbetsbänken. Knåda in resten av mjölet. Dela degen mitt itu. Forma två släta längder. Lägg dem i smorda raka bakformar ca 1 1/2 liter.

Jäs bröden ca 30 minuter. Nagga dem lätt med en gaffel. Pensla med vatten.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen, i 200°C, ca 30 minuter.

Stjälp upp bröden när de svalnat något. Lägg dem på galler med en bakduk över.

Inga kommentarer: