lördag, juli 05, 2008

Aggisar

Blev bjuden på danska aggisar härom dagen, så goda att ett recept krävdes från Karro som bakat. Recepter kommer från hennes kompis Saras mormor (eller var det farmor) som var uppväxt i Danmark.



rör snabbt ihop:
6 dl ljummet vatten med
1 pkt jäst och
1 tsk socker

och låt stå och puttra i 10 minuter.

---

efter det välj mellan följande:

tillsätt antingen
1 msk grovt havssalt
eller
1 tsk vanligt salt

ha sammtidigt i ca 11 dl vetemjöl (tills den blir kletig)
(jag använde vetemjöl special och lite för mycket så min deg blev inte så kletig vilket gjorde mina aningens höga som slutresultat)

rör snabbt ihop och låt detta jäsa i 45 minuter. Utan att röras runt.

---

Nu är det dags att klicka ut degen i ca 27 portioner på 3 plåtar som du smart nog lagt bakplåtspapper på. Klar? Låt det stå i 20 minuter och jäsa lite till. Sätt på ugnen på 225 grader.

-----

ok, in med första plåten i ca 13-15 minuter (eller lite längre om du vill ha mer färg) och sen är det bara att ta plåt nr två och sist nummer tre. Den tredje plåten jäser ju ca 50 minuter, men det gör ingenting alls.

---

Trix? ös på lite rosmarin på degarna innan du skickar in dem i ugnen. luktar gott - smakar perfekt!

Inga kommentarer: