lördag, september 09, 2006

Gräsklippning

Gräsklippning är ett underskattat sätt att motionera. Dels är det något som måste göras med jämna mellanrum och dels är det konkret. Eftersom jag är totalt rudis på trädgårdar är det skönt med en syssla där man inte kan göra fel och där man får resultat direkt.

Att klippa buskar och träd är svårt. Rensa ogräs är också knepigt då jag ibland inte vet vad som är ogräs och vad som är riktiga blommor. Klippa gräset är perfekt.

Innan vi köpte hus hade jag ingen aning om vilken skillnad det gör för en trädgård innan och efter gräsklippning. Det blir så fint efteråt.

Vår gräsmatta tar ungefär 50 minuter att klippa. Det är lite kuperat och massa buskar och träd att väja för och ratta runt gräsklipparen kräver både muskler och kraft och lite finess. Vi har en Multiclip 50 Rental som inte är självgående. Jag brukar vara lagom svettig när jag är klar. Perfekt lågenergi träning.

Hur ofta?
Med tanke på hur den här sommaren har varit så klippte vi kanske 2-3 gånger före midsommar, ingenting under juli och en gång i slutet av augusti och en gång nu! Tror inte kommande somrar kommer bli lika enkla. Å andra sidan har vår trädgård sett ut som ett ökenlandskap från mitten av juli och frammåt då vi inte orkat gå runt med vattenslangen vareviga dag.


Nyklippt på den svåra biten. Här är marken ojämn och
full av rötter och små osynliga stubbar. Det är också väldigt
ojämt. Trädgårdslandet vill jag ta bort och så igen med gräs
till nästa år.


Här är det relativt lättklippt och inte så mycket ogräs
men gräset skulle behöva växa lite tätare.


Nedanför berget är det fint och tjockt gräs och lättklippt.

Vår gamla eldrivna (med sladd) kantklipare har vi nu skrotat så det blev inget kantklippt idag. Plastmekanismen som höll tråden gick sönder sist och den var bökig att använda. Till nästa säsong ska vi ha en med riktiga skärblad, bensin- eller batteridriven så man slipper den förbaskade sladden.

3 kommentarer:

Robban sa...

På den delen av gräsmattan där ni vill att gräset ska växa tätare och på den delen som är ojämn kan det vara idé att toppdressa. Det ger gräset ett välkommet näringstillskott samtidigt som det bygger upp jordlagret något just där det finns rötter och "osynliga stubbar".

Vi är så långt ifrån gräsmattefunderingar just nu, det känns så i alla fall.

Petra sa...

Lägger "toppdressa" på minnet!! Tack!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Jag är inte vän med vår eldrivna grästrimmer. Det är sånt meckel att rulla fram (och rulla IN) sladden. Och inte räcker det runt hela huset, måste dra ström från köksfönstret om jag vill trimma baksidan. När man trimmar i högre gräs så rasslar det bara till och tråden tar slut. Några snygga kanter har inte jag i min trädgård :-)
Vår gräsmatta har behövts klippas en gång i veckan nästan hela säsongen. Jag lät gräsklippet ligga efter varje klippning tills vi åkte på semester, möjligt att det växte så bra av den gödningen?