onsdag, juli 19, 2006

Projekt: Måla om fönster

Vi har besinnat oss och tänker nöja oss med att måla om våra femton fönster under denna sommar istället för att måla om precis hela huset och idag har vi påbörjat det digra förberedelsearbetet.

Vi har möblerat om totalt. I vardagsrummet står nu ett litet bord där husets samtliga krukväxter huserar och alla lampor och andra pryttlar vi har i fönstren står utplacerade här och där i huset.

Sen kom glasmästaren på besök. Två av fönstren har sprickor så de har vi skickat på lagning och efter lite konsulterande bestämde vi att även omkittning får proffsen stå för. Vi har 1,5 millimeters glas i våra rutor och de är vansinnigt svårhanterade och går sönder extremt lätt. Standard är 3 millimeter så vi överlåter kittningen till glasmästare trots att det kostar en hel del extra. Å andra sidan, om vi gett oss på det hela själva så är risken stor att vi fått köpa nya rutor till alla fönster istället.

Nästa projekt var att ta bort fönsterbleck och tätningslister vilket visade sig vara ett smärre helvete. Fönsterblecken var ditspikade underifrån. Vi kliade oss i huvudet och vi fick vara två man när vi bände bort dem. Lite av huset följde med när vi bände som värst men säg vad inte lite lim och lite spik kan göra. Dessutom har man i sex av fönstren petat dit tätningslist med hjälp av silikon vilket gjorde att listerna satt...eh...fast! Jag använde både stämjärn, kniv, pincett, tång och fingertopparna. Gissa hur kul det var i övre fönsterkarmen? Och man blir vansinnigt trött i armarna av att jobba ovanför huvudet.

Nu har vi fått bort alla lister men kvar sitter silikon som berget. Det går
inte att varken slipa bort det och färg och nya tätningslister fäster inte.

Det verkar finnas ett medel som tar bort silikon som heter Silstrip och tillverkas av Casco som imorgon ska inhandlas på lämplig byggfirma. En rapport om det funkade eller inte kommer imorgon. Har fotat en del men kamerasladden ligger på jobbet så bilderna får ni också se imorgon.

Mina fingertoppar är ömma och armarna värker. Jag gissar på lite träningsvärk imorgon. Då står målartvätt och silikonborttagning på schemat.

3 kommentarer:

Robban sa...

Det låter som att ni har gjort ett gott dagsverke och att ni har lite träningsvärk att vänta de närmsta dagarna.

Det mesta brukar gå att lösa med vilja våld och vaselin. Går det inte med det så använd mera våld. ;)

Anonym sa...

Jisses, vilket sjå! Hoppas att det blir bra!

Petra sa...

Maria: Våld är jäkligt bra:)Det har praktiserats.

Siram: Det blir det nog. Även om det just nu känns som om vi aldrig blir klara.